ONEWORLD HABERLER

"Başarının Sırrı Kendine Yatırımda"



Burak Gökmen, 2007 yılında, Borusan Telekom'un genel müdürü olarak "Başarıya Yürüyenler: Türkiye'nin 40 Yaş Altındaki En Başarılı Genel Müdürleri" Yarışması'nda birinci olmuştu. Hedeflerini ve kendisini başarıya taşıyan stratejiyi bizimle paylaştı...

25.03.2009

1 Temmuz2008 , Capital

"Başarının Sırrı Kendine Yatırımda"

Burak Gökmen, 2007 yılında, Borusan Telekom'un genel müdürü olarak "Başarıya Yürüyenler: Türkiye'nin 40 Yaş Altındaki En Başarılı Genel Müdürleri" Yarışması'nda birinci olmuştu. Birincilik ödülünü almasının hemen ardından kariyerinde önemli gelişmeler yaşayan Burak Gökmen, genel müdürlükten ayrılmaya karar vermişti. Buna göre, Borusan Telekom'daki yönetim kurulu üyeliği devam ediyor. Ancak, aynı zamanda Berggruen Holdings adlı önemli bir yatırım fonunun Türkiye genel müdürlüğünü üstlendi.

Şimdi Burak Gökmen, iki işi bir arada yönetiyor, yeni kariyeri için strateji oluşturuyor. Böyle yoğun bir dönemde, Başarıya Yürüyenler Ödülü'nü aldıktan sonra yaşadıklarını, hedeflerini ve kendisini başarıya taşıyan stratejiyi bizimle paylaştı...

En Genç ve Başarılı Genel müdür seçildikten sonra iş hayatınızda neler oldu?

Çok hızlı ve hareketli bir dönem geçiriyorum diyebilirim. 2007 yılının sonunda Borusan Telekom'un satılması süreci ile yoğun olarak uğraştım. 2008 başında ilgilenen Şirket'lerden birisi ile anlaşma imzalandı ve gerekli hukuki süreçler başladı. Bu satış işleminin bugünlerde tam olarak sonuçlanması bekleniyor.

Bu arada Borusan Telekom'daki Genel Müdürlük görevimi yardımcım Mehmet Başer'e devrederek ayrıldım. Şu anda Borusan Telekom'da Yönetim Kurulu Üyesi olarak göreve devam ediyorum. Borusan Telekom'un ekonominin yavaş olduğu ve rekabetin yoğun olduğu bu ortamda şirketlere kar ederek, kaliteli servis sunabiliyor olması ile gurur duyuyorum.

Amerikalı bir yatırım fonunun Türkiye'deki emlak, enerji ve maden alanındaki yatırımlarını yönlendiren bir fonda Türkiye ofisinde yönetici direktör/ortak olarak çalışmaya başladım. Bu 3 alanın dışında private equity yatırımları ile de ilgileniyoruz. Bunun dışında bağımsız yönetim kurulu üyesi olduğum 2 şirket daha var.

İş hayatında yeni dönemde kendinize nasıl hedefler koydunuz, gelecek planınız neleri içeriyor?

40 yaşında profesyonel yöneticiliğe ara vereceğim ve yatırımcı olarak private equity alanında çalışacağım diye bir plan yapmıştım. Şu anda bu planımı gerçekleştiriyorum.

Yöneticiliğe göre daha farklı bir temposu ve dinamikleri olan bir iş. Çok farkli sektörlerde, çok farkli kişilerle birlikte çalışıyorsunuz ve çok sayıda işi yatırım için değerlendiriyorsunuz.

Private Equity'den ne kadar keyif alacağımı bir süre daha ölçmek ve bundan sonraki kariyerime ona göre karar vermek istiyorum.

Ama şunu da belirtmem lazım, ben şimdiye kadar olan deneyimlerimden keskin çizgilerle düşünmemeyi ve davranmamayı öğrendim. Sizi gerçekten heyecanlandıracak öyle bir fırsat çıkar ki hiç aklınızda olmayan ya da yapmayı düşünmediğiniz bir alanda bulursunuz kendinizi.

Genç yaşta genel müdür olmak, şirketin en tepesine çıkmak kolay mı? 'Genel müdür olmam olanaksız' diyenlere, Başarıya Yürüyüş için neler önerirsiniz?

Genç yaşta genel müdür olmak kolay değil, ama eskisine göre fırsatlar çok daha fazla ve giderek de artıyor diye düşünüyorum.

Birincisi, eskiye oranla gençlere daha çok şans veriliyor diye düşünüyorum. Bunu ortalama genel müdür yaşının düşmesinden görüyoruz. İkincisi de ekonominin büyümesi ve rekabetin artmasıyla Şirket sayıları ve genel müdürlük pozisyonlarının sayısı da arttı diye düşünüyorum.

'Genel Müdür olmam olanaksız' diyenlere, kendi yetkinliklerine ve isteklerine uygun bir endüstride ve Şirket'te azimle ve sabırla çalışmalarını tavsiye ederim. Şirket içinde farklı alanlarda tecrübe kazanmak ve işin tüm dinamiklerini anlar hale gelmek için uğraşsınlar.

Tabii, burada şansın ve zamanlamanın önemini de gözardı etmemek ve çıkan fırsatları iyi değerlendirmek lazım.

Başarı için eğitim dışında ne gibi koşullara, özelliklere sahip olmak gerekiyor?

Başarı için tabii ki öncelikle kafanızın çalışması, iyi bir eğitim almış olmanız ve şansınızın olması gibi faktörler gerekiyor.

Ancak başarma azmi olmadan ve gerekli fedekarlıkları yapmadan başarının mümkün olmadığını düşünüyorum.

Harvard'da bir hocamız, bize mezuniyetten hemen önce şu öğüdü vermişti. Önce kendinize yatırım yapmanız lazım, ancak ondan sonra karşılığını bekleyebilirsiniz. Okulu hemen bitirir bitirmez kendinizi olmuş ve artık en üst pozisyonları haketmiş zannetmeyin.

Bu yatırımları yapmadan, uzun saatler çalışmadan, sıkıntıyı çekmeden başarılı olmak ancak çok büyük şans ile mümkün olabilir.

Global deneyim, yurtdışı deneyimi başarıya giden yolda ne kadar önemlidir?

İş dünyasının bu kadar global olduğu bir ortamda yurtdışı deneyiminin çok önemli olduğunu düşünüyorum. İş hayatının daha başlarında olanlara yurtdışı deneyimi fırsatları yaratmalarını çok tavsiye ederim. Özellikle çok uluslu Şirketlerde artık bu tarz fırsatları yaratmak oldukça kolay.

Genel Müdürlüğe giden Yolda Kimlerden Etkilendim?

İlk çalıştığım işyerinde Beko Elektronik'de genel müdürümüz Muvaffak Gözaydin'dı. Çok yoğun temposu olmasına rağmen tüm çalışanlarına ve özellikle gençlere çok zaman ayırırdı, yakın davranırdı ve ağabeylik yapardı. Onun bu özelliğinden çok etkilendim ve uygulamaya çalıştım. İş hayatım boyunca hiç bir zaman hiyerarşiye önem vermedim. Amerika'da Bain & Company'de çalışırken, Darrell Rigby adında bir ortak vardı. Darrell ile olan her projemde, Darrell, sonucu ne olursa olsun, müşteri ne düşünürse düşünsün, tüm doğruları ve düşüncesini en açık şekliyle paylaşırdı. Onun entellektüel dürüstlük duygusundan çok etkilendim.

Borusan'ın CEO'su Agah Uğur da çok yakın çalıştığım ve saygı duyduğum bir yönetici. Onun da başarma azminden, kararlılığından ve en zor anlarda bile temel değerlerden hiç taviz vermemesinden çok etkilendim.

Ben aynı zamanda çok okuyan birisiyim. Ayda 20 civarında dergi ve çıkan birçok iş kitabını okuyorum. Çok okumanın genel bilgi ve farklı bilgileri değişik ortamlarda uygulama açısında çok faydalı olduğunu düşünüyorum.

Aynı zamanda 2006 yılında Oneworld Consulting'in kurucusu Tim Bright'dan iş koçu olarak destek aldım. Bu destek bana çok faydalı oldu. Koçluk desteğini hem genel müdür olmak isteyenlere hem de genel müdürlere çok tavsiye ederim.